„Отново на училище благодарение на Вас!“

В момента учениците от нашето училище се нуждаят от 313 устройства (бяха 328)

 

 

Скъпи приятели,

Уважаеми семейства,

Уважаеми общественици,

 

Автор на това писмо е целият педагогически екип на 75. основно училище „Тодор Каблешков“, кв. Факултета, гр. София. и е един човешки апел за помощ към всеки българин.

Обществото ни през последните дни е изправено пред огромно изпитание. Всеки от нас живее в преобърнат свят. Свят, в който сме много по-обединени и заедно от когато и да било, подкрепяме се, а реално пазим дистанция един от друг.

Ние сме група учители, сплотявани в годините от редица предизвикателства, за които обществото малко знае. Борим се непрестанно образованието да стане част от културата, от ежедневието, от плановете на стотици, дори хиляди семейства. Успоредно с уроците в клас, ние сме често и по улиците на квартала, и в домовете на нашите слънчеви възпитаници, за да подпомагаме всяко дете и родителите му да не спират да учат, да не се отказват от усилията си, да преодоляваме заедно проблемите. Защото единствено знанията, доброто възпитание и успешната социализация, получени в училище днес, могат да променят съдбите им утре.

Този процес е сравним с огъня, който не трябва да допускаме да бъде загасен. Защото с него угасват мечтите на хиляди деца, които растат в условията на крайна бедност и притиснати от нищета, за която нямат никаква вина.

Ние сме учители, за които работата е призвание. Днес се налага да направим извънредно бързо технологична трансформация в учебния процес, за която не сме подозирали, че имаме сили да я осъществим. Е, имаме! Оказа се, че сме заедно и в такъв труден момент. Но има проблем, с който не можем да се справим – част от нашите ученици живеят в бедност и недоимък. Деца, родени и растящи с хиляди лишения. Това са деца като всички онези, които вие имате или познавате – умни, будни, любопитни и много чувствени и любвеобилни. Те днес и сега не учат, не срещат образа на любимите си учители, защото им липсва устройство. Да, липсва им техника, нещо малко, евтино, предмет от бита ни, който за тях е цял един свят, една отворена врата към единствения път на спасение от мизерията.

Технологиите напредват всяка минута, а мнозина от нас пазят в домовете и офисите си стари смартфони, таблети, лаптопи, компютри просто с идеята, че някога може да потрябват. Тази скоропостижно остаряваща техника, която с излизането на новия модел потъва в още по-дълбоко забвение и ненужност, може да сътвори чудеса в ръцете на всяко дете, за което предстои поредният ден без училище, без обучение и знание и без любимия учител пред погледа му.

Нашият апел към Вас е да ни помогнете заедно да продължим мисията на училището – всички деца да учат днес, за да може утре да сбъднат мечтите си. Бихме се радвали, ако откриете ненужни стари смарт устройства или компютри и ни ги предадете, за да достигнат до онези наши деца, които жадуват за липсващите им уроци и любими педагози.

Вашият жест днес и сега ще променя съдби! Ще позволи пламъкът на знанието да продължи да гори, там, където с много труд сме го запалили и поддържали до вчера. От утре Вие ще имате Вашата значима роля в живота на стотици деца, които ще станат също като нас достойни граждани!

Нека бъдем заедно!

С огромно уважение към всеки, който ще дари светлина и бъдеще,

Екипът на 75. ОУ „Тодор Каблешков“

АКО РЕШИТЕ ДА СТАНЕТЕ ДАРИТЕЛ, МОЛЯ ДА НИ ПОМОГНЕТЕ СЪС СЛЕДНОТО:

Преди да дарите смартфон или таблет с операционна система Android:

  1. Моля, направете Reset на Вашето устройство чрез factory settings;
  2. Моля, направете нов Gmail акаунт и споделете неговите потребителско име и парола;
  3. Моля, не забравяйте да добавите зарядно устройство.

Ако решите да дарите смартфон или таблет с операционна система iOS:

  1. Моля, направете Reset на Вашето устройство и изтрийте всички стари настройки;
  2. Моля, направете нов email, с който да привържете устроството към iCloud и го споделете;
  3. Моля, не забравяйте да добавите зарядно устройство.

Ако решите да дарите лаптоп или десктоп с операционна система Windows

  1. Моля, при възможност преинсталирайте компютъра. В случай, че не можете, моля, изтрийте всички Ваши данни в него;
  2. Моля, ако дарявате десктоп, добавете необходимите кабели и периферия – монитор, клавиатура, мишка и някакъв говорител. Ако към конфигурацията има wifi карта, ще бъде чудесно.

Би било добре смартустройствата да не са по-стари от 3-4 години, да имат вградени камера и микрофон. Марката и моделът нямат значение, стига да функционират нормално.

Можете да доставите техниката чрез куриер или лично до входа на училището ни, където ще я задържим за 48 часа под карантина, след което ще бъде дезинфекцирана и предадена на всяко дете със съдействието на нашите медиатори.

 

 

АПЕЛЪТ НИ