Работилница по роботика с доброволци от 4 държави

На 4 май за първи път доброволци от четири държави гостуваха в 75. ОУ „Тодор Каблешков“ и проведоха работилница по роботика с наши ученици като част от серия активности, които предстоят в следващите седмици. Сибел от Турция, Амар от Индия, Теди от България и Ралука от Румъния са доброволци от сдружение „Професионален форум за образованието“. Те създадоха прекрасна атмосфера на радост и приятелство и с лекота общуваха с нашите ученици, макар гостите от чужбина да не знаят български.

В работилницата участваха 10 ученици от начален етап и от прогимназия. Срещата започна с няколко игри за раздвижване, в които на учениците бяха представени отделните части на роботите и беше визуализиран предстоящия процес. Трима от прогимназистите, с помощта на инжинера Амар, написаха код за няколко команди, с които впоследствие бяха програмирани двата робота, сглобени от останалите ученици.

Когато роботите започнаха да се движат и да изпълняват командите, магията се случи и усмихна безкрайно всички. Учениците бяха толкова горди от себе си и ръководителите им от тях!

Следващата активност с доброволците е планувана за 10 май, когато 20 ученици ще се докоснат до магията на техниката ЕБРУ с рисуване във вода.