Нови срещи с доброволците от PETRI

Доброволците от младежката международна организация PETRI отново са в 75. ОУ „Тодор Каблешков“.

В първата за тази учебна година среща те работиха с петокласници от класовете на Виолета Бимбова-Туфан, Данаил Райков и Йорданка Мирчева-Гайдаржи. В началото всички се запознаха, казвайки своето име и хоби, като повечето деца успяха да го направят на английски език, за да може доброволците от Мароко, Испания, Египет и Гърция да ги разберат по-лесно. След това учениците трябваше да научат гостите на някои от най-често използваните в ежедневието ромски фрази. Накрая направиха колажи, с които представиха ромската култура.

Срещата завърши със спонтанни музикални поздрави от учениците към доброволците, което създаде неповторима емоция. Свидетели на част от заниманията бяха и двама гимназисти-доброволци от Американския колеж, които в този ден помагаха на други ученици с домашните работи.

Седмица по-късно доброволците поставиха във фокуса на срещата темата за храната, като провокираха учениците да проучат своите традиции. Учениците трябваше по групи да споделят и след това да представят:

  • Каква е тяхната любима храна?;
  • Какво ядат най-често?;
  • Какво са яли вчера?;
  • Какви ромски ястия познават?

За следващата седмична среща получиха самостоятелна работа – да разпитат своите майки и баби за любима или стара семейна рецепта и да я опишат по определен начин. След това ще бъде изработена книжка с техните рецепти.