Детският хор на БНР и хорът на 75. ОУ „Тодор Каблешков“ подготвят общ концерт

В зала „Орфей“ на Българското национално радио се проведе втората творческа среща между певците от 75. ОУ „Тодор Каблешков“ и Детския радиохор.

Приятелските връзки между двата музикални състава започнаха през 2022 година по инициатива и с помощта на председателя на „Международна фондация България“ г-н Яков Джераси. Диригентките маестра Венеция Караманова и Анита Коларова работиха съвместно в месеците след първата среща, за да се постигне необходимия синхрон за съвместна изява. Всеки от хоровете изпя свои любими песни, а заедно децата изпълниха химна на Република България и химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“.

В началото на срещата Бони Георгиева от 6.Б клас на 75. ОУ се обърна към всички и предаде емоцията си, като каза, че в квартал „Факултета“ почти никога не гостуват деца от центъра на София, но независимо къде живеят, децата си приличат, защото ходят на училище, вършат домашните си задължения, играят и мечтаят. Бони изпя една от най-красивите ромски песни – „Едерлези“, заедно със своята учителка от начален етап Йорданка Манова.

На събитието присъстваха още кметът на район Красна поляна г-н Иван Чакъров, директорът на 75. основно училище г-жа Лава Коцева, учители и родители на хористите.

БНР отрази срещата с подробни репортажи и интервюта на сайта си, в предаването „Рано в неделя“ на програма „Хоризонт“ и в предаването „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“. Подробности – на следните линкове:

https://bnr.bg/post/101829079/da-se-uchim-edni-ot-drugi-socialno-i-obrazovatelno-priobshtavane-chrez-muzika-i-tanc

„Рано в неделя“: https://bnr.bg/horizont/post/101830385/maestra-venecia-karamanova-pesenta-sblijava-zashtoto-idva-ot-sarceto?fbclid=IwAR3xBncMHoBlECloUmIxHolGlcSQD4pmLqlHLGCBUgHsW9GrSbB-nPIYqfc

„Нашият ден“: https://bnr.bg/hristobotev/post/101817561/venecia-karamanova-i-radoslava-dobreva?fbclid=IwAR2c_NcUSszPR5rWTLcpbLtpw7mi7p2MTa4i4W0VHly7AfAROr4ifFowKW0