Главният прокурор и заместникът му се срещнаха със седмокласници в 75. ОУ

Главният прокурор Иван Гешев, заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, заместник-градският прокурор и член на УС на Асоциацията на прокурорите в България Десислава Петрова и Преслава Петкова, следовател в Националната следствена служба и заместник-председател на Камарата на следователите се срещнаха с ученици от 7-ми клас в 75. ОУ „Тодор Каблешков“. Срещата е част от инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“.

В разговора открито бяха коментирани въпроси, свързани с противодействието на престъпността и съдебните дела срещу нарушителите на закона. Гостите обясниха в детайли каква е ролята на всяка от страните в съдебния процес. Учениците предложиха при следваща среща, със способите на образователния театър, да се пресъздаде една реална съдебна зала и да се разиграе провеждането на съдебно заседание. Иван Гешев хареса идеята и на свой ред предложи да организира посещение на наши ученици в Съдебната палата и в следствения арест. Децата се интересуваха как се става прокурор, адвокат, съдия и получиха в отговор множество съвети и примери, както и главното предупреждение, че всеки, избрал правото за своя професия, трябва да учи много и да бъде високо образован.

Учениците откровено поставиха въпроса за разпространението на наркотици в квартала и новите видове дрога. Висшите магистрати изслушаха техните наблюдения, коментираха тенденциите при този вид престъпност и подробно се спряха на пристрастяването към хероина.