Активно участие на 75. ОУ в Глобалните дни за екологично действие през 2024 година

Като Екоучилище от световната мрежа Eco-Schools и тази година наши ученици взеха участие в Global Action Days на международната фондация за екологично образование – FEE Education Programmes: Global Action Days.

Между 22 април и 3 май, по инициатива и под ръководството на г-жа Виолета Бимбова-Туфан, бяха проведени 4 активности в кабинета по география и икономика и в училищния двор, които споделихме с нашите съмишленици от целия свят във фейсбук страницата на активностите.

Първа дейност: Карта на квартал „Факултета“, която представя видовете птици, които се срещат в него. Разделени на пет екипа, учениците трябваше да намерят информация в интернет за всяка от птиците, след което говорителят на групата да представи резултатите пред всички. Участваха ученици от 7 „б“ клас, а безценна помощ за определяне на видовете птици срещащи се в района на училището ни, предостави г-жа Антоанета Карацанева, която освен преподавател по английски език, е и еколог по образование, от когото черпим ценни съвети и идеи всеки път.

Втора активност: Ученици от 5″б“ клас донесоха от вкъщи торби за многократна употреба, които родителите им използват в ежедневието и към тях добавиха и една, която самите те изрисуваха с тазгодишното лого на Global Action Days с призив да спрем използването на найлонови торби.

Трета активност: Ученици от петите класове съставиха карта на България с градовете, в които има най-чести наводнения за период от 10 години и кратка информация за най-големите от тях, в които за съжаление има и жертви. Бяха изгледани репортажи за тези бедствия, след което учениците с помощта на г-жа Виолета Бимбова изредиха причините наводнения да се случват все по-често и да се повтарят на определени места. В заключение учениците трябваше да предложат мерки за справяне с тази лоша статистика.

Четвърта активност: Почистване на две части от училищния двор, като терените първоначално бяха снимани замърсени, а след това как са изчистени. На учениците помагаха г-жа Таня Велева и г-жа Бимбова. Събрани бяха десет чувала с боклук, като отново г-жа Карацанева помогна с правилното сортиране на отпадъците, за да бъдат те пълноценно рециклирани. Всички ученици от 5″б“ и 5″в“ клас, които взеха дейно участие в почистването, бяха наградени от председателя на читалището г-н Божил Стойков. Той им подари обяд със сандвичи и кроасани и затвърди желанието на читалищното ръководство да работи пълноценно със 75. ОУ „Тодор Каблешков“, чрез взаимна подкрепа за добри каузи.