75. ОУ се включи в световната еко щафета Running Out of Time

На 7 ноември ученици от 75. ОУ „Тодор Каблешков“ станаха част от най-дългата щафета, организирана някога в света, като си предаваха от ръка на ръка послания, свързани с климатичните промени. В събитието се включиха деца от подготвителните групи до 6-ти клас. Щафетата пътува през 18 държави и е част от Глобалните дни за действие, посветени на борбата срещу измененията в климата. Името й „Времето изтича“ показва, че опазването на планетата изисква спешни мерки на всички нива. Учениците ни показаха как с малки ежедневни стъпки всеки човек може да е полезен за тази глобална кауза. Те предаваха един на друг табелки с надписи: „Да изключваме уредите, които не използваме“, „Да сменим електрическите крушки с по-ефективни“, „Да пестим вода“, „По-често да се разхождаме пеша“ и др.

Основен организатор на събитието беше г-жа Виолета Бимбова-Туфан, координатор на програмата „Екоучилища“ за 75. ОУ „Тодор Каблешков“, със сърцатата помощ на учителите Таня Велева, Галя Илиева, Галя Тонева, Поли Иванова, Радка Панайотова и Йорданка Гайдаржи.

Няколко дни по-рано ученици от четирите паралелки на втори клас се включиха в обучение по разделно събиране на отпадъци. Възпитаниците на г-жа Мими Иванова, г-жа Йорданка Манова, г-жа Татяна Маринова и г-жа Христина Герджикова се справиха отлично със задачата да разпределят хартията, пластмасовите и стъклените опаковки в правилните по цвят кошове. Те получиха за награда един комплект от торби за разделно събиране на отпадъци, който им беше подарен от г-жа Виолета Бимбова-Туфан и нейните ученици от групата по интереси „Климатът и ние“.

Дейностите на 75. ОУ по програмата „Екоучилища“ бяха споделени в платформата на световната инициатива „Световна щафета Running Out Of Time“, което дава възможност направеното от нас да бъде видяно от всички останали преподаватели и ученици от целия свят, които също са направили своите инициативи в подкрепа на борбата с климатичните промени.

Ето видео, в което нашите деца подкрепят по-доброто бъдеще на прекрасна ни планета:

https://www.facebook.com/1091675597/videos/1202367863683772/