Час по добър успех – уроците на живота от първо лице

Трогателна и много поучителна среща между поколенията организира класният ръководител на 2.б клас г-жа Йорданка Манова. Тя покани в класната си стая свой бивш ученик – Димчо Асенов, който сега е успешен млад мъж, с добро образование и професия, пример за своите съкварталци, за да разкаже на новите й ученици за трудностите, победите и уроците от своя житейски път.

Димчо Асенов е на 28 години, от квартал Факултета. Работи в строителството, ръководи собствена бригада, радва се на доверието и уважението на своя работодател и на хората, за които се грижи. Започва образованието си в 75. ОУ „Тодор Каблешков“, след това завършва средно образование в ПГСС „Бузема“ с професионална квалификация „монтьор на селскостопанска техника“, но продължава да учи и завършва успешно Българската реформирана презвитерианска семинария в кв. Бенковски в столицата като дипломиран проповедник. Дъщеря му Павлина в момента е във 2.б клас и неин класен ръководител е именно г-жа Йорданка Манова – учителката, която е учила и Димчо Асенов от 1-ви до 4-ти клас.

Гостът разказа на децата през какви трудности е преминал в живота си и какво му е помогнало да постигне добър успех. Трите най-важни правила, според него са:

  1. Посвети се на четенето.
  2. Любов към знанието.
  3. Говори истината.

За образованите хора всички врати могат да бъдат отключени. Но за тези, които не могат да четат и да пишат, повечето от вратите са затворени и тяхното бъдеще е мизерно. Затова съм тук, за да ви насърча да учите, да се стараете, да бъдете послушни. Това, което днес правите, решенията, които вземате днес, са вашето бъдеще. Силата на едно решение може да промени живота ви. Всеки един от вас може да бъде добър, успяващ и всеки от вас може да има добър успех“ – каза Димчо Асенов. Той даде пример със свои приятели, които едва като възрастни хора са осъзнали необходимостта от образование и се налага едновременно да работят, да гледат семейство и да учат. Самият той е имал такъв период в живота си. „Минах през много трудности, защото побързах да се оженяразказа гостът. – Бях в 11-ти клас, но имах твърдото решение да завърша средно образование и да отида в семинарията. Трудно беше и да гледам жена ми, семейството ми, и да уча. Работил съм нощни смени, за да мога да уча през деня. Благодаря на Бог, че ми даде тази възможност – да се изуча, да се ограмотя, да завърша образованието си.“ Димчо Асенов посъветва децата да не бързат да се женят, да не допускат грешките, които са допускали техните родители.

Въпреки, че съм постигнал много, не спирам да уча и да се стремя към добър успех – продължи гостът. – Винаги се старая да бъда максимално добър. Никога не съм казал „стига ми толкова“. На човек, който казва „стига ми толкова, имам това и това“, мисленето му е бедно. Ние не трябва да мислим бедно, ние трябва да мислим богато. Каквито са твоите мечти, каквото е твоето виждане, това ще бъдеш. Затова, поставете си цел в живота. Въпреки, че сте малки, отсега трябва да си поставите цел в живота.

Според Димчо Асенов, за да има добър успех, човек трябва да се посвети на четенето. Насърчението му към децата беше ясно: „книгите да не се отдалечават от вас, да разсъждавате върху тях денем и нощем“. По думите му, всяка една книга има в себе си ключ; всяка прочетена книга отваря ума, дава яснота и познание. „Да се посветим на четенето, това означава да получим ключове и свободно да влизаме навсякъде. Когато се ограмотим, когато четем повече книги, знанието ни ще порасне. Тогава, където и да отидем, вратите за нас ще бъдат отворени.“ – добави той.

За добрия успех, според Димчо Асенов, трябва да има и любов към знанието. „Животът, като цяло, е едно голямо училище и човек цял живот се учи“, обобщи той и даде пример със себе си: „и аз всеки ден се уча, всеки ден имам желанието да научавам нови неща“. И третото правило, според него – говори истината. Димчо Асенов беше категоричен, че „всеки успяващ човек трябва да говори истината“. Той се обърна към децата с думите: „Научете се да говорите истината, дори да сте виновни. Може да се скарате с някого, да направите някаква беля, но когато си признаете, истината ще ви направи свободни, ще ви оправдае пред госпожата. Ако искате да имате добър успех, научете се да говорите истината.

Димчо Асенов пожела на учениците да си помогнат сами, като направят най-важната крачка към добрия успех – да се образоват.

Гости на открития урок бяха директора на 75. ОУ г-жа Лава Коцева и психолога на училището г-жа Соня Ковчезлиева. Г-жа Йорданка Манова благодари и на тях за постоянната подкрепа, за сърдечното им отношение към децата и за усилията им да има позитивна атмосфера, която мотивира учители и ученици да дават най-доброто от себе си.