Ученическият съвет към 75. ОУ „Тодор Каблешков“ в акция „Книги за смет“

Учениците от Ученическия съвет към 75. ОУ „Тодор Каблешков“ днес предадоха пластмасови отпадъци, събирани в контейнери, които те сами направиха в желанието си да променят училището в едно още по-приветливо място. С подкрепата на г-жа Лава Коцева, директор на училището, г-жа Галина Тимова, заместник-директор и с участието на г-жа Айтен Хасанова, заместник-директор, младежите днес върнаха 13 кг пластмаса за рециклиране и получиха 13 книги, за които вече са измислили нова инициатива, с която ще зарадват съучениците си.

“Книги за смет” има за своя основа цел да поощри разделното изхвърляне на отпадъци, като обръща сериозно внимание върху проблемите на рециклирането у нас, пестенето на ресурси и опазването на природата с примера на добрите практики.

Кампанията стартира през 2013 г. в София, а след това през 2014 г. се включиха също Пловдив, Бургас, Варна и София. През 2015 г. инициативата се разпространи успешно в Плевен, Велико Търново, Бургас, Пловдив и София. Всяка година в кампанията се включват нови градове и общини. Традиционно събитията се провеждат в месеците април и май.

От първото издание на “Книги за смет” през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

От 2017 г. насам, освен напечатани книги, кампанията дава възможност на участниците да изберат и изтеглят електронни книги от онлайн каталога, който всяка година се обогатява с нови заглавия.