Тържество за патронния празник на училището

Ученици от 75. ОУ „Тодор Каблешков“ пресъздадоха драматичните събития около Априлското въстание в художествено-музикална програма пред препълнената зала на читалище „Ромски таланти“. С красиви стихове и исторически ретроспекции те показаха преклонението на поколенията пред подвига на героите, припомниха делото на Тодор Каблешков и прочетоха неговото Кърваво писмо. Гости на юбилейното тържество на 75. ОУ бяха кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров, заместник-кмета Стоян Танев, Бойка Шопова от отдел „Образование“, представители на Център МИР, председателят на „Международна фондация България“ Яков Джераси, лидери от общността. Директорът на 75. ОУ г-жа Лава Коцева приветства присъстващите за празника, като им пожела да носят просветителския дух в себе си, да пазят достойнството, амбицията и свободната си воля и да вървят напред, колкото и безнадеждно да изглежда понякога.

В началото на тържеството бяха връчени грамоти на участниците в Деня на таланта, след като журито е обсъдило качествата на всяко представяне. Най-активните ученици от 75. ОУ бяха наградени с екскурзия до Копривщица, където да посетят къщата-музей на Тодор Каблешков.

Сред гостите на тържеството бяха и двама младежи – от Турция и от Египет, които са доброволци към Сдружение „Професионален форум за образованието“. Те проявиха интерес да работят с ученици от 75. ОУ. На приятелска работна среща след тържеството бяха обсъдени възможни съвместни дейности.