Съпругата на президента гостува в 75. ОУ в Деня на християнското семейство

Съпругата на президента Румен Радев – госпожа Десислава Радева беше гост на тържеството за Деня на християнското семейство в 75. ОУ „Тодор Каблешков“. Посрещнахме я с богата литературно-музикална програма, подготвена от ученици от различни класове под талантливото ръководство на учителите Людмила Стоянова, Анита Коларова, Даниела Черешарова, Мая Ангелова, Ирина Николова и Галя Илиева. Облечени в народни носии, децата представиха стихотворения и песни, посветени на семейството, вярата, християнското възпитание и уважението към родителите. На сцената беше подредена традиционна трапеза с питка, есенни плодове и дребни сладки. На масата горяха свещи, а пред тях беше поставена иконата на Божията майка. Редуваха се затрогващи песни, възвишени стихове и хумористични драматизации, а за финал мажоретния състав показа бляскав танц със сложни гимнастически елементи.

Госпожа Радева поздрави децата за великолепните им изпълнения и се снима с тях за спомен. Тя посочи, че „наистина семейството е най-важно в живота на всеки човек, защото там се залагат основите, там се залагат ценности като морал, честност, искреност, любов“. И допълни: „Майките знаем колко важно е да предадем на децата любов, да имаме доверие в тях, защото те са достойни хора, да ги уважаваме, да уважаваме техните решения и желания.“ Съпругата на президента подари на училището икона на Светото Семейство – Св. Богородица с Младенеца Иисус Христос и Св. Йосиф Обручник, изрисувана върху дърво.

Учениците от групата по интереси „Климатът и ние“ с ръководител Виолета Бимбова-Туфан подариха на г-жа Десислава Радева текстилна торбичка с ръчно изрисувано от тях послание за опазване на планетата и я поканиха да се включи в кампанията им за намаляване на употребата на найлонови торбички. В рамките на тази кампания учениците подготвят изложба със снимки на своите родители, докато пазаруват с текстилни торби за многократна употреба. Съпругата на президента също обеща да изпрати своя снимка.

След тържеството г-жа Десислава Радева разговаря с част от педагогическия екип на 75. ОУ „Тодор Каблешков“ и изгледа презентация за добрите практики в две училища в Израел, които делегация на 75. ОУ посети по-рано през годината. По време на срещата открито бяха дискутирани въпроси като трайното отсъствие на деца от училище, сътрудничеството между институциите и предизвикателствата пред учениците от уязвими групи. Г-жа Радева пое ангажимент да съдейства за активизиране на комуникацията между училището и социалните работници, така че да се работи по-ефективно със семействата на деца, застрашени от отпадане от образователната система.