Поклон пред жертвите на Холокоста

Учители от 75. ОУ „Тодор Каблешков“, заедно с родители и представители на ромската общност в квартал Факултета посетиха Хърватия и поднесоха венец пред Мемориала на ромите, убити по време на Холокоста. Посещението беше организирано от Яков Джераси, председател на Foundation Bulgaria International.

От 1941 до 1945 година до хърватския град Ясеновац е съществувал концлагер, в който са убити хиляди хора от различни етноси и националности – евреи, роми, сърби, хървати и др. Установени са имената на 81 хиляди жертви, но се смята, че действителният им брой е около 400 хиляди. Концлагерът е бил разделен на по-малки лагери, в които по отделно са били отвеждани мъже, жени, деца. В един от тези лагери – Устиче, лагер номер 4, са избити повече от 16 хиляди роми, а според някои предположения – около 30 хиляди.

Групата разгледа Мемориалния комплекс в Ясеновац, където е била основната част на концлагера и се поклони пред паметника на жертвите, известен като Розата на Ясеновац. След това поднесе венец пред Мемориала на загиналите роми в Устиче, където има 21 масови гроба, а Яков Джераси прочете молитва за загиналите.

Закъсняхме за Ясеновац 81 години – посочи г-н Джераси. – Това е урок, който трябва да научим. Защото ромската общност все още няма признанието, което заслужава.“

Мемориалът на загиналите роми в Устиче

Репортаж на bTV:

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/uzhasat-na-konclagera-jasenovac-istorija-za-edno-spaseno-evrejsko-dete-skrito-pri-romite.html

Публикация в „24 часа“:

sa.bg/novini/article/11488409?fbclid=IwAR3f2wOp31mQ1rN-z792xw87xh03NXs95fMzSV7oSelRJ6mh5U1eoImVvJU