Национална награда за 75. ОУ

75. ОУ „Тодор Каблешков“ спечели второ място в националния конкурс „Нестле за по-здрави деца“ в конкуренция със 156 училища и детски градини от цялата страна. Журито оцени активното и задълбочено участие на нашите ученици в поредица от събития, свързани със здравословното хранене, спорта и грижата за природата.

Директорът на 75. ОУ г-жа Лава Коцева участва в церемонията на победителите в Ловеч и прие наградата за училището – грамота и 2000 лева, които ще бъдат използвани за ремонт на физкултурния салон.

75. ОУ е рекордьор с най-много ученици, участвали в събития по програмата – повече от 400. Сърдечни благодарности за учителите, които най-активно работиха по проекта и вдъхновиха всички останали – Тошка Пенчева, Йорданка Мирчева – Гайдаржи, Геновева Лазарова, Виолета Бимбова – Туфан, Александър Манов, Галина Тонева, Галина Илиева и техните съмишленици.

Първо място в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ беше присъдено на ОУ „Христо Никифоров“ – Ловеч и ДГ „Коледарче“ – Бургас. На второ място, заедно с нашето 75. ОУ „Тодор Каблешков“, се нареди и детска градина „Звънче“ – гр. Лом. Трето място заеха ОбУ „Христо Ботев“ – село Росен и ДГ „Калина“ от гр. Трявна. Четвъртото място споделят СУ „Братя Каназиреви“ – гр. Разлог, ОУ „Христо Ботев“ – гр. Стамболийски, ЧДГ „Бобче топче“ – гр. София и ДГ „Патиланско царство“ – гр. Стара Загора.

Програмата „Нестле за по-здрави деца“ се осъществява толкова успешно и устойчиво се надгражда в годините с помощта на всички партньори и образователни институции. Преклонение пред българските учители, които вдъхновихте над 16 хил. български деца през тази учебна година, помогнахте ни да предадем тези ценни знания за ползата от балансираното хранене, физическата активност, съня, консумацията на вода, но и как децата да опазват природата. Вярваме, че с всички тези общи усилия, ние създаваме едно по-здраво бъдеще. А най-активните сред вас, са заслужено отличени“, поздрави всички участници Нели Ангелова, мениджър Комуникации Нестле Югоизточен пазар.

Всички гости на церемонията по награждаването получиха сърдечен поздрав от учениците на ОУ „Христо Никифоров“, които им изпяха песни и рецитираха стихове, посветени на здравословното и балансирано хранене.


Конкурсът „Нестле за по-здрави деца“ се провежда за четвърта поредна година сред българските училища и детски градини с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Регионалните управления на образованието. В конкурса от учебната 2018-2019 година до днес са се включили 450 училища и детски градини, като тази година беше отбелязан 20% ръст на броя участници. От 2020 г. финансиране са спечелили 18 образователни институции за реализиране на подобрения, инвестиции, реновации и други дейности в училищата и детските градини, които да способстват за подобряване условията за по-здравословен, балансиран и активен начин на живот на децата. Сред реализираните проекти има спортни площадки, физкултурни салони, кулинарен кабинет, биоградинки, детско фитнес оборудване, стени за катерене, кулинарно ателие, министадион, спортна база.