Какво е общото между ромския език и фарси? А между ромите в България и Испания? Разговор за връзките между различни общности по света

Продължава успешната ни работа с доброволци от различни страни.

Испанката Мария Морхалес, която създаде силна емоционална приятелска връзка с учениците от прогимназия, отново гостува в 75. ОУ, като този път представи чудесна презентация за ромския етнос в Испания. Целта беше учениците да потърсят прилики и разлики с тяхната култура и традиции.

Заедно с Мария пристигна и нов доброволец – италианецът Рафаеле Дирито, който изненада с много високо ниво на български език, а в хода на срещата показа, че учи с лекота и други нови езици. За трите часа заедно с децата той запомни десетки фрази и думи на ромски език и учениците го обявиха за отличник. Заедно с Рафаеле децата откриха, че някои числа се произнасят еднакво на ромски и на фарси и бяха впечатлени как си взаимстват езиците и културите.

В края на срещата всички похапнаха вкусна емпанада – традиционно за Галисия ястие, приготвено от Мария специално за случая.

В работилницата с доброволците взеха участие и бивши ученички на 75. ОУ „Тодор Каблешков“ – Анна Мария и Борислава, които с удоволствие се включват във всяка училищна инициатива, за която са поканени. Те разказаха в подробности за етапите и детайлите при ромския годеж и сватба.

В процеса на работа се роди идея при следващата среща с доброволците от PETRY учениците да изтотвят карта за пътя на ромите от полуостров Индостан до Африка и Европа.