Здравка Евтимова гостува в 75. ОУ, за да подкрепи каузата за чист въздух

Писателката Здравка Евтимова беше специален гост в 75. ОУ „Тодор Каблешков“ на събитие, посветено на каузата за чист въздух, което събра ученици от две столични училища и представители на екологични сдружения от София и Девня.

По идея на нашите приятели от Сдружение „Дишай, Девня“ децата от 75. основно училище „Тодор Каблешков“ и 92 ОУ Димитър Талев изрисуваха две пейки, които ще отпътуват за Девня и ще останат край Вълшебния извор там, за да напомнят колко свързани сме в желанието си да имаме чиста планета и здравословни условия на живот. Образите върху пейките пресъздават две легенди за Девня, чието древно име е Марцианопол.

Здравка Евтимова подкрепи каузата и приветства включването на учениците в нея, като направи паралел с екологичната ситуация в родния й Перник. Тя разговаря с учениците и за ценността на образованието в днешния свят, за уважението към учителите, за смисъла да се развиваме постоянно. Децата подариха на г-жа Евтимова картина, направена от тях с техниката ебру и ръчно изрисувана текстилна торба за многократна употреба. Гостенката от своя страна връчи награди на учениците, които най-активно участваха в рисуването на пейките.

От градината на „Дишай, Девня“ пристигнаха ризоми от колекция Ириси-шампиони, носители на Dykes medal. Всеки един от тях е бил шампион за съответна година. Те бяха подарени на Здравка Евтимова и на двете училища с пожеланието да бъдат засадени скоро и така да пренесат надалече част от красотата на Девня. Сдружението подари още ръчно изработени и бродирани торбички с билки и аромати от своята градина.

На събитието присъстваха представители на сдружение За Земята, което също подкрепя инициативата „Светлите пейки на България“.