Да изследваш традициите е вкусно :)

Общите ни дейности с доброволците от международната организация PETRI продължиха с интересно изследване на вкусовете и мястото на храната в нашите традиции.

🥛 Испанката Мария представи на учениците чудесна нейна презентация за откриването на лактобацилус булгарикус от д-р Стамен Григоров, както и всички полезни и вредни бактерии в стомаха на човек. Тя обясни как киселото мляко помага на нашето здраве.

Доброволците изненадаха учениците с дегустация на два вида кисело мляко, натурално и допълнително овкусено, за да покажат на практика и децата да усетят вкусовите качества на полезното и не толкова полезно кисело мляко. Целта беше да се разбере, че е необходимо винаги да правим осъзнат избор, знаейки какви са последствията.

🇯🇵🇨🇳🇧🇬 Към интересните нови знания бяха прибавени историите за производството на българско кисело мляко в Япония и Китай. След тях последва споделяне на вкусни семейни ромски рецепти от учениците с обещание да ги сготвят със своите майки и баби и да заснемат процеса.

🍞 Седмица по-късно всички ученици представиха рецепти, като три от тях бяха типично ромски. Накрая всички похапнаха циганска баница.

Написаните рецепти с текст и снимки ще станат част от бъдеща кулинарна книга, посветена на всички ястия от този вълнуващ проект за ромската идентичност и култура.