Вълшебна пейка свърза Девня и 75. ОУ „Тодор Каблешков“

Една пейка, изработена от девненски дърводелци със златни ръце, пропътува 500 км, за да стигне до художниците си – децата от 75. Основно училище “Тодор Каблешков“ в София. Учениците изрисуваха по свой оригинален начин символи от историята на Девня – лика на красивата Марциана, сестра на римския император Траян, на която е бил кръстен градът в древността; река Девненска и Вълшебният извор, в който, според легендата, била изпусната златна амфора, но тя по чуден начин изплувала на повърхността на водата. Децата, напътствани от своите учители Виолета Бимбова-Туфан, Леда Николова и Румен Райнов предадоха чрез красивите образи своите съпричастност и приятелство към хората на голямата индустриална долина и подкрепиха каузата им Девня да върне своя древен блясък, като се освободи от замърсяването на въздуха, земята и реката.

Пейката, изрисувана в 75. ОУ „Тодор Каблешков“, ще се върне в Девня и ще бъде поставена точно на мястото, където и днес блика Вълшебният извор. На нея ще сядат известни личности, които ще снимат там свои послания за опазване на природата на района. Това е втората подобна пейка, изработена по инициатива на Сдружение “Дишай, Девня“. То продължава да привлича съмишленици на идеята, като стартира национална акция „Светлите пейки на България“.

В Деня на таланта 2023 година директорът на 75. ОУ „Тодор Каблешков“ г-жа Лава Коцева връчи на най-активните художници наградите, осигурени от Сдружение „Дишай, Девня“.

Видео, публикувано на фейсбук страницата на Сдружение „Дишай, Девня“ разказва за двете пейки, изработени до момента.