Високопоставени гости наблюдаваха как използваме Кан Академия в час

Учителят по математика Данаил Райков проведе един обичаен час с 5. В клас в необичайна атмосфера – в присъствието на заместник-министъра на образованието Емилия Лазарова и експерта от МОН Галена Дамянова, представители на УниКредит Булбанк и Фондация УниКредит, представители на Сдружение „Образование без раници“, „Заедно в час“ и „Америка за България“. Големият интерес към урока беше провокиран от иновативната практика учениците да работят с най-голямата и напълно безплатна образователна платформа в света „Khan Academy“.

Данаил Райков е възпитаник на програмата “Нов път в преподаването” на фондация “Заедно в час” и е един от младите учители в 75. ОУ „Тодор Каблешков“. В работата си той използва разнообразно дигитално съдържание, което обвързва с предметното знание и с развиване на социално-емоционални компетентности. В неговите часове се забелязва как всички полагат усилия да усвоят новото знание в така трудния за тях учебен предмет математика. Часовете на господин Райков, освен образователни, са спокойни и там всеки ученик се чувства успешен. “Кан Академия” е сред любимите инструменти на младия учител, защото тя дава възможност да се диференцира учебния материал, всеки ученик да работи със свое собствено темпо и да изгражда трайно предметно знание. Благодарение на личните и професионални качества на Данаил Райков, учениците чакат часовете му с нетърпение.

Откритият урок беше отразен с подробна статия във вестник „Аз-Буки“, която публикуваме изцяло:

Заместник-министър Емилия Лазарова присъства на открит урок в 75. ОУ „Тодор Каблешков“

Симона Николова от Симона Николова12-03-2024 в Новини 2024

Снимки – Олег Попов

Заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова и Галена Дамянова – експерт по математика в МОН, присъстваха на открит урок в 75. ОУ „Тодор Каблешков“ в София.

Децата от VБ клас се учиха как да умножават и делят десетични дроби с числата 10, 100 и 1000. Учителят им по математика Данаил Райков беше подготвил специална презентация, с която възможно най-достъпно и интересно да им обясни новия материал.

Сред гостите на урока бяха още представители от организациите „Образование без раници“, „Америка за България“ и „Заедно в час“. Присъстваха и представители на „Уникредит Булбанк“, както и на фондация „Уникредит“ от Италия, които са нов партньор на „Образование без раници“ и помагат за осъществяването на мисията все повече български училища да използват иновативни методи за обучение.

Урокът започна със специален поздрав за присъстващите от хора на училището. Директорката Лава Коцева благодари на фондацията, за това, че са избрани

сред първите училища в страната да внедрят обучение с платформата Khan Academy

в часовете си.

Зам.-министър Лазарова поздрави учениците и призна, че е възхитена от тяхното училище. Тя се обърна към тях и към директорката с молба да я приемат като доброволец. „Да идвам при вас и да разговаряме за различни проблеми, да ви помагам, да учим заедно. Тъй като аз също дълги години съм била учителка за мен ще бъде удоволствие“, каза тя.

Д-р Лазарова подчерта, че иска да види един много интересен урок.

„Нещо иновативно, нещо по-различно, такова, каквото е вашето училище. Да видя едни умни деца, които полагат усилия да разберат математиката и знаят колко е значимо и важно образованието за постигането на успех в живота, защото ние всички разчитаме на вас. А за да вземате важни решения, трябва да можете, трябва да знаете и духовно да се чувствате добре“, завърши обръщението към учениците си тя.

„Отговарям за трудната математика, както казват всички, но сега учениците ще ни покажат, че не е трудна. Когато с децата работят мотивирани учители, всичко се получава лесно. Математиката е най-практическата наука и всички науки са след нея“, каза Галена Дамянова.

От „Образование без раници“ изразиха задоволството си да са партньори със 75. ОУ „Тодор Каблешков“ и подчертаха, че работят само с училища, които се отнасят сериозно към работата си.

„Нашата организация се опитва да ги подкрепи в усилията им да въведат Khan Academy, за да помогнат за повишаване на знанията по математика, най-вече за изпита, който ви предстои след VII клас. Започвате да се подготвяте отрано именно, за да свикнете с един нов инструмент, който надявам се, че вече ви е лесен и удобен за използване“, обърнаха се към учениците от организацията.

И споделиха още, че

за да съществува Khan Academy на български и да може да бъде напълно безплатна им трябва помощ,

която са намерили в лицето на фондация „Америка за България“ и най-новите им партньори от фондация „Уникредит“.

„Мисията на платформата ни е да предлага безплатни и качествени ресурси на български език. А една от целите ни е да можем да измерим и засечем нейното въздействие и в българските училища, за което помагат нашите партньори“, заявиха от организацията.

На урока присъства и Павлина Емануилова, която е била начална учителка на класа. Тя заяви, че тези деца са ѝ много скъпи и е изключително приятно да ги види как растат и успяват.

Учителят им по математика Данаил Райков сподели, че познава отскоро децата, но вижда голямо развитие в тях. Урокът започна с успокоителни думи към учениците.

„Всичко, което ще направим сега, го правим всеки ден“, каза им той.

След това ги накара да си затворят очите и да си представят класната стая и че са сами в нея, за да се почувстват още по-спокойни. После поименно започна да се обръща към децата, давайки им конкретни примери от часовете.

Учениците се справиха чудесно с урока. Не се притесняваха да отговарят и по желание излизаха на дъската. След като учителят им обясни новия материал, всяко от децата влезе в профила си в Khan Academy от преносимите компютри, с които разполагат, и започна да се упражнява с новия вид задачи. Много от гостите станаха да помагат на децата, включително и зам.-министърът  Лазарова.

Часът завърши с куиз в платформата Menti, в който учениците и гостите отговаряха на въпроси от урока. Накрая децата проследиха напредъка си в платформата Khan Academy, като за всеки запълнен ринг учителят им обещаваше различни награди. Урокът завърши емоционално за децата, които успяха да си спечелят „Час на класа“ на двора.

*UniCredit Bulbank и Khan Academy – Кан Академия на български също публикуваха информация за открития урок на своите фейсбук страници. В сайта на „Образование без раници“ са описани детайлно стъпките от урока, за да може практиката да се приложи и от други педагози, които желаят да включат дигитални инструменти в часовете си.

Подробна статия публикува на сайта си и в

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЕМИЛИЯ ЛАЗАРОВА БЕ ГОСТ НА ОТКРИТ УРОК ПО МАТЕМАТИКА НА ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ „ФАКУЛТЕТА“