Вал Стоева: Книгите са по-ценни от скъпата техника за игри

Ученици от 75. ОУ „Тодор Каблешков“ имаха вълнуваща среща с Вал Стоева, председател на фондация „Детски книги“ и основател на сайта detskiknigi.com. Тя гостува в нашето училище по покана на библиотекарката г-жа Лилия Станева и говори с децата за удоволствието от четенето, което тя е превърнала за себе си в професия. Гостенката попита учениците какво искат да им донесе Дядо Коледа. Някои отговориха „здраве“, други – „кукла“, но най-честите отговори бяха „плейстейшън“ и „айфон“. Без да поставя под съмнение важността на технологиите, Вал Стоева посочи, че книгите са по-голямо съкровище, защото ни дават ум и знания.

Книгите могат да бъдат изключително полезни и интересни, независимо дали имате батерия или не – те не зависят от това“ – допълни тя.

Вал Стоева прочете приказката „Грузулак“, в която главните герои са мишле и странно същество, за което всички се питат дали наистина съществува или не. Публиката имаше възможност през цялото време да следи илюстрациите към приказката и така да преживее четенето като театър. Гостенката показа пред учениците детски енциклопедии и книги за известни личности, сред които и историята на футболната легенда Лионел Меси.

Децата посрещнаха топло Вал Стоева и с удоволствие разговаряха с нея, а учениците от 2. А клас я поздравиха с новата си песен и танц, подготвени с учителката им по музика г-жа Людмила Стоянова.