БНР, Радио София за 75.ОУ „Тодор Каблешков“, училищната общност, иновативното училище и още нещо

За промените в училището и в общността в ефира на Радио София, БНР:

http://bnr.bg/sofia/post/101164708/pravo-na-obrazovanie-misia-vazmojna-v-kv-fakulteta

 

 

Началото на новата учебна година е във фокуса на вниманието в предаването “Радиоприемница” тази седмица. Повече от 12 хил. деца ще прекрачат за първи път училищния праг тази година. От началото на тази учебна година Министерство на образованието инициира по-активна работа за привличане и включване на децата в образователната система.

Столичното 75-о училище “Тодор Каблешков” в кв. “Факултета“ тази година е сред иновативните училища. Негов зам.-директор е Галина Тимова, а Йорданка Манова е дългогодишен начален учител, родена и израснала в кв. “Факултета”.

„Когато приемеш децата с голяма любов и разбиране – така се привличат в училището малките деца в кв. “Факултета”“, обяснява Йорданка Манова. “Всяко дете е обгрижвано. По всякакъв начин се опитваме да ги отпуснем да споделят какъв е техният проблем. Повечето от децата идват без тетрадка и химикал. Ние им купуваме тетрадки и химикалки. Занимаваме се с тях“, допълва Манова.
За да разберат децата и проблемите, които имат, много често преподавателите общуват с родителите им, на които също помагат, с каквото могат.

Зам.-директорът Галина Тимова и Йорданка Манова - дългогодишен начален учител

Зам.-директорът Галина Тимова и Йорданка Манова – дългогодишен начален учител

“Имаме подадено заявление за още една предучилищна група в училището да разкрием, което е добър сигнал за промените, които се случват в квартала”, обяснява зам.-директорът Галина Тимова. Нашите деца са билингви. Вкъщи и с другите деца общуват на майчиния си език и когато дойдат в училище, имат нужда от адаптационен период, обяснява Тимова.

Около 1000 ученици са записани до момента в училището, което предлага безплатен обяд и закуска за децата. Освен това учениците могат да участват в различни извънкласни занимания, свързани с рисуване, танци и др., все неща, които карат всяко дете да се чувства значимо.

От тази година училището вече е иновативно. Иновативният план е за следващите четири години. Училището вече разполага с дигитални дневници и работи с облачни технологии.

“Установихме един дефицит – приобщаването на родителите в работата на училището. За да градим училищна общност ни трябват партньори. Без родителите постиженията в клас са труднодостижими”, казва Тимова.

Родителите на много от децата са в чужбина, но техните баби и дядовци не са толкова възрастни, а са свободни и също могат да помагат като доброволци или като участват в различни мероприятия с децата. “Абсолютно всички родители са мотивирани децата им да завършат, защото те самите виждат, че няма работа в Бюрото по труда”, обяснява Манова, като допълва, че в квартала вече е престижно да празнуват абитуриентски бал.

Според началния учител, в клас децата се научават не само на училищните предмети, но получават и допълнително възпитание.
За да върнат в клас учениците, които са спрели да го посещават, учителите са направили над 700 обхода, т.е. посещават адресите на тези деца. Това е нещо, което правят основно учители, въпреки че с тях би следвало да има социални работници, както и полицаи.

Всяко дете, което не е на училище, има някакъв семеен проблем, казва Тимова. Успехът е не когато просто върнеш едно дете в училище, а когато то започне трайно да посещава учебните часове, допълва зам.-директорката.

Училището работи с медиатори – футболистите Илия Илиев и Ангел Сираков, които са ценни с това, че познават много добре общността и комуникират чудесно с децата. Борбата за връщането на децата в класните стаи си заслужава и учителите имат много добри примери, които показват, че усилията им си заслужават.
“Всяко едно дете има право да расте образовано, обичано и утре да се чувства пълноценен гражданин“, казва Тимова.