БНР, РАДИО СОФИЯ за нас

БНР, РАДИО СОФИЯ

тори ден българските училища са на дистанционно обучение, предвид извънредното положение в страната заради коронавируса.

Доскоро за тази форма на образование се говореше в бъдеще време, а днес българските деца вече учат от домовете си.

От МОН нямат обобщена информация колко точно училища имат опит в прилагането на дистанционно обучение. Някои от години ползват облачните технологии, други са на етап вече обучени учители, а трети почти не са се докосвали до тези алтернативи.

Миналата седмица от образователното министерство се срещнаха с представителите на електронни платформи, с които се обсъдиха варианти за дистанционно обучение – те се оказаха два: виртуална класна стая и т. нар. „асинхронно дистанционно обучение“. За първия обаче България се оказва неподготвена, тъй като това предполага всяко дете да има крайно устройство. Работещ се оказва вторият, при който може да се навакса пропуснат материал, както и проектното обучение, при което учениците се подготвят предварително за дадена тема.

Екип на Радио София провери готовността на училищата в столицата и региона с този вид обучение и как се справят те при форсмажорните обстоятелства, довели но удължаването на ваканцията.

В столичното 19-о училище „Елин Пелин“ широко се използва платформата Classroom, освен това електронните дневници са в практиката от 6 години, а повечето от издателствата предлагат електронни варианти на учебниците. Още първият ден в дистанционното обучение са се включили 80% от преподавателите, разказа през Радио София директорът Клара Арабаджиева.

В 75-о основно училище в кв. „Факултета“ работят в тази насока от миналата година, обясни зам.-директорът Галина Тимова. „Трудно обаче ще приложим сред общността толкова иновативен продукт както официалната платформа, препоръчана от МОН“, призна Тимова. Затова ще се използва популярната сред деца и родители в квартала социална мрежа. Използва се и видеовръзка.

Мерките, които се налагат и спрямо училищата, са принудили и в Самоков да действат бързо, за да не се получи прекъсване на учебния процес.Необходима е връзка между учители, ученици и родители, обясни пред Радио София Ирена Коцева – директор на основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Реакцията и съответното решение са били съобразени спрямо всеки един клас.

Всичките учители работят дистанционно, увери Ирена Коцева. Те задължително си партнират с родителите, особено когато става дума за по-малките ученици.

В община Самоков училищата подпомагат с техника родителите на най-малките ученици.

Защото проучване на училището показало, че има семейства, които не притежават нужната техника за провеждане на дистанционното обучение по домовете. Затова от училището са предоставили компютрите от компютърните кабинети, за да стане възможно виртуалното провеждане на уроците.

В община Костинброд всички училища са въвели дистанционно обучение, увери Александър Ненов, зам.-кмет в направление „Образование, култура, социални и хуманитарни дейности“. Той е убеден, че макар и в извънредна ситуация ученици.

БНР, РАДИО СОФИЯ